Inhoudsopgave
🕑 5 minuten
Als duizenden mensen tegelijkertijd het zoekwoord "meubels" intypt in Google en iedereen besluit op de tweede positie te klikken in plaats van de eerste.
Wat denk je dat er zal gebeuren?
Nou, Google zal de tweede positie pakken en verplaatsen naar de eerste positie en de eerste positie op zijn beurt weer verplaatsen naar de tweede positie.
Zelfs als de eerste positie meer backlinks heeft, betere on-page SEO en SEO-copywriting op de content.
Als gebruikers Google vertellen dat de tweede positie meer relevantie heeft, zal deze hoger gaan ranken. Google wilt websites laten ranken die mensen liefhebben.
We gaan het hebben over hoe je user metrics of gebruikersstatistieken kunt inzetten als hefboom.
Het doel van Google is niet om een website te laten ranken die tonnen of meer links heeft van een andere site heeft, zij willen juist een site laten ranken die relevantie heeft met de persoon zelf, oftewel de gebruiker.
Natuurlijk, zaken zoals backlinks kunnen signalen zijn die Google vertellen dat als een website meer links heeft dan een ander, hij leuker wordt gevonden door gebruikers. Einde van de dag verslaat dus niemand echt de metriek erachter.
Maar let op, de Google van de toekomst laat dit steeds minder zwaar wegen en kijkt meer naar gebruikerservaring.
SEO komt neer op marginale winsten.
Stel jezelf eens de vraag: welk klein ding kan ik iedere dag doen om mijzelf te verbeteren? Punt hier is om het 1% beter te doen dan de dag ervoor.
Ja, de veranderingen zullen geleidelijk gaan. Sommige dagen ga je niet eens opmerken dat je bent verbeterd en het schip te snel wilt verlaten om iets anders te gaan doen.
Maar, als je juist deze kleine dingen doet, kan het je een enorme voorsprong geven. Kleine dingen zoals 1% hier, 2% daar en een aanpassing hier combineer je met elkaar en zie je dat het genoeg kan zijn om te winnen.
Het maakt hier niet uit of je hier kilometers ver of op het nippertje wint, winnen is winnen.
Als je graag tennist wil je ook het liefst een racket hebben die past bij jouw speelstijl. Je niveau, speltype en lichaamsbouw hebben hier invloed op. Verschillen in bladgrootte, balanspunt, gewicht en lengte van het racket kunnen bepalen of je wint of niet. Hetzelfde geldt met Google en SEO.
Ieder klein ding doet ertoe.
Voor nu ligt de focus dus op gebruikersstatistieken (user metrics). Want hiermee kun je Google een stapje voor zijn, winnen en ranken in topposities.
Hoe kun je dus het best een beeld krijgen van je gebruikersstatistieken?
Ooit is er een SEO experiment door een bekende SEO specialist waar zo'n 400 mensen werden gevraagd om op de eerste positie te klikken van zoekopdracht "grilled steak". Dan meteen weer op de terug knop te drukken, om terug te gaan naar de zoekresultaten en hier op de vierde positie te klikken.
Dit experiment is jaren geleden gedaan en vandaag nog steeds relevant.
Want wat er gebeurde is, je zag positie 4 verplaatsen naar nummer 1. Dit binnen 70 minuten. Dit is een voorbeeld van hoe je het wilt aanpakken, maar zónder Google te manipuleren.
Het bleef ook bij een experiment.
Hoe zorg je dus een voor natuurlijke opschaling om meer mensen naar je toe te trekken die klikken op je positie? Zelfs als je een lagere positie hebt dan iemand anders die meer backlinks heeft met een betere on-page SEO?
Het is mogelijk. Hier laten we je zien hoe.
Clickflow heeft uitgezocht welke zoekwoorden je het best kan plaatsen in je titel tag en meta beschrijving om meer kliks te genereren. Er zijn hier een paar dingen die opvallen. Als je titel een vraag is dan kun je rekenen op een 14% hogere CTR tegenover het weglaten van de vraagstelling.
Een voorbeeld van zo'n vraag kan zijn: "Waarom is zalm gezond?".
Hier heb je 10 voorbeelden van vragen die ervoor zorgen dat er meer wordt doorgeklikt op je positie (click-through-rate).
Een ding dat opvalt is wanneer je titel tag tussen de 15 en 40 karakters bevat, je ongeveer een 8.5% hogere CTR zal krijgen. Houdt hier wel de bovengrens aan, omdat je anders onvoldoende zoekwoorden kan plaatsen.
Heb je er 40? Dan kun je alsnog genoeg zoekwoorden kwijt en die verbetering van 8.5% krijgen.
Wanneer de exacte zoekopdracht of query een URL is kun je een verbetering realiseren van maar liefst 45% in CTR.
Als voorbeeld, je probeert te ranken met de term "hardloopschoen". Je domeinnaam is jouwwinkel.nl. Een exacte query in de URL is: jouwwinkel.nl/hardloopschoen. Een goede match, je zult meer kliks krijgen.
Neem nu je URL: jouwwinkel.nl/beste-hardloopschoen-advies/987. De naam hardloopschoen zit erin met een boel andere woorden. Je raadt het al, hiervoor krijg je niet de meeste kliks.
Op naar het volgende; krachtige woorden. Woorden zoals fantastisch, winst, nu, ongelooflijk, en besparing zijn allemaal woorden die je CTR verbeteren, grofweg met zo'n 14%. Hiervan zijn er nog tientallen.
Ook titels waar emoties in voorkomen presteren beter dan woorden zonder emoties, met ongeveer 7%. Als het kan, hefboom emoties in je titel. Een voorbeeld kan zijn: "Hoe heb ik dit overleefd?" Dan vraag je jezelf af, wat heb je dan overleefd? Of "De dokter heeft mij en m'n broertje gered". In deze zin komt emotie naar voren.
Dit zijn natuurlijk niet de beste titels om hier emotie in te wikkelen, ook omdat er weinig zoekwoorden in terugkomen. Bovendien, is dit maar een simpel voorbeeld.
Zo krijg je een beeld van wat je zelf kunt doen en wat juist niet te doen.
Je kunt een 6% hogere CTR verwachten met een meta beschrijving. Als je een zoekopdracht in Google uitvoert zie je de meta beschrijving hieronder met ongeveer 2 zinnen. Heb je die eronder staan?
Nou, voor de goede orde betekent dat niet dat je ook een meta beschrijving hebt. In de broncode van je site wil je zeker van zijn dat hier de juiste meta beschrijving staat. Want mocht dat niet het geval zijn, dan pakt Google hem automatisch van je site en dan kan er iets getrokken worden wat gebruikers niet willen zien. Je kan gemakkelijk een hogere CTR krijgen als je deze meta beschrijving juist toevoegt, die je voldoende voorsprong geeft om hoger te ranken dan je competitie.
Ook titels waar jaartallen in voorkomen scoren 5% beter met doorklikken (CTR). We nemen het jaar december 2019. Je hebt een artikel over doelstellingen gecreëerd binnen de golfsport. In plaats van dat je kiest "Wie worden je golfvrienden?" kies hier voor "Wie worden je golfvrienden in 2020?".
De doelgroep van golfers vindt dit extra relevant gezien het nieuwe jaar om de hoek staat. Een voorbeeld van het toevoegen van een datum in je titel zodat je meer kliks krijgt.
Het opwekken van nieuwsgierigheid kan je CTR verbeteren met 6%. Een voorbeeld hiervan: "6 Voordelen van een sauna: nummer 5 zal je verbazen". Mensen zullen automatisch reageren op de voordelen van de sauna, maar krijgen daarbij ook de vraag; wat is nummer 5 precies? Waarom zou dit mij moeten verbazen? Is er iets dat ik niet weet?
Dan komt de klik reactie.
Titels die gelijkenis vertonen met educatie of informtief zijn van aard, kunnen voor een verhoging zorgen van 10% op de doorklikratio.
We nemen hier als voorbeeld; je verkoopt schoonheidsmiddelen die de kringen onder je ogen verwijderen. Je veranderd de titel naar "Hoe je donkere kringen verwijdert onder je ogen" en voilà, je komt in de zoekresultaten terecht. Zij verkopen meer omdat het een leerzame intentie heeft.
Laatste wat je kunt inzetten - als je succesvol wilt zijn met het krijgen van de meeste kliks - is naar betaalde advertenties te kijken die ranken op topposities.
Kijk hier naar de zoekwoorden waar je voor wilt ranken. Want Google zet hier de kwaliteitsscore voor in (quality score). Er wordt gekeken naar zaken zoals doorklikratio (CTR) en als je voldoende aandacht aan deze advertenties hebt geschonken, dan zie je ook dat deze de meeste kliks genereren.
Want dat is wat deze advertenties doen. Anders zullen zij zichzelf flink in de bus hebben moeten blazen tegenover het ophoesten van een stuk minder geld met betaalde advertenties.
Aannemelijk wordt het dan, dat ze een goede kwaliteitsscore hebben, want mensen klikken op deze posities. Kijk dus naar de copywriting van de advertenties.
Herinner jezelf dat Google verdiend op de kliks van mensen, niet wanneer er naar gekeken wordt. Dit zou je al een goed beeld moeten geven. Wanneer je deze veranderingen hebt toegepast, dien je geduldig te zijn. Het kan grofweg 30 dagen duren tot Google je indexeert op deze veranderingen.
Kijk vervolgens of je langzaam omhoog gaat in de ranking.
Conclusie
Google verslaan met gebruikersstatistieken zonder het bouwen van extra backlinks of zonder het doen van on-page SEO. Dit zijn steeds kleine stapjes die je helpen met het verhogen van je ranking. Het is gewoon slim omgaan met je copywriting. Wil je dat ons team dit voor je doet? Bekijk de site of laat het ons weten.