🏠
blog

Hoe je Landingspagina's optimaliseert voor SEO 

Hoe je Landingspagina's optimaliseert voor SEO 

🕑 7 minuten

Zoekmachine optimalisatie of SEO staat allesbehalve op zichzelf. Het kent raakvlakken met ieder ander marketing kanaal. Het samenvoegen van je marketingactiviteiten is de enige manier om grote hoeveelheden aan verkeer vrij te geven.

Wat betekent dat je na dient te denken over hoe je jouw (betaalde) landingspagina's verder kan verbeteren door SEO in de mix te gooien. Landingspagina's zijn daarbij absoluut essentieel voor je marketing strategie.

Hoe meer landingspagina's je hebt, hoe meer leads je genereert. Volgens onderzoek, krijgen websites met 10 tot 15 landingspagina's een algehele conversie verhoging van 55%. Websites met meer dan 40 landingspagina's kunnen rekenen op een vervijfvoudiging van conversies.

Landingspagina's en Google's indexering

Er zijn delen van landingpagina's die je gewoonweg niet over het hoofd wilt zien.

Volgens Hubspot zien websites een daling van hun conversie ratio van ruim 4,42% voor iedere seconde dat het langer duurt voordat een website volledig is geladen. Het toevoegen van meerdere aanbiedingen zorgt voor een daling van het aantal leads met grofweg 2.5 keer. Meerdere keuzes zet mensen teveel aan het denken, welke keuze moet ik nu maken? 

Het meest belangrijke punt is dat je jouw betaalde landingspagina's dient te optimaliseren voor SEO oftewel zoekmachine optimalisatie.

Klinkt tegenstrijdig? Betaald en organisch verschillen namelijk enorm van elkaar. Door ze te combineren verhoog je jouw prestaties met landingspagina's.

Als we kijken naar de kern van het verhaal, dan zien we dat iedere pagina die binnen Google geïndexeerd staat, ook geoptimaliseerd dient te worden. Het creëren van een betaalde landingspagina zonder SEO te overwegen kan je prestaties op twee verschillende manieren omver gooien:

  • Als er al een betaalde PPC (betaal-per-klik) versie bestaat van een bestaande SEO pagina, kan de voormalige pagina voor belemmeringen zorgen binnen een stijgende ranking.
  • De Google Helpful Content update geeft aan dat betaalde landingspagina's met een laag woordgehalte en minimale content, je algemene prestaties van je website kan beïnvloeden. Zelfs de pagina's die voorheen zijn geoptimaliseerd voor zoekmachine optimalisatie.

Om een lang verhaal kort te maken, dien je jouw betaalde landingspagina's te optimaliseren voor SEO. Mocht je ze geïndexeerd willen zien. Dat kan op verschillende manieren.

#1: Publiceer op een eigen domein

Eerste tip is om je pagina´s op een eigen domein te publiceren.

Je website heeft een simpel en gemakkelijk te onthouden webadres nodig. Je domein is eigendom van je merk, de naam van je domein en extensie die je kiest laten zien wat belangrijk is voor het bedrijf.

Als je een Content Management Systeem of CMS gebruikt (een systeem waarbij je een website kunt ontwikkelen en content kunt beheren zonder programmeertaal, denk aan Wordpress of Webflow) dan heb je de keuze om je pagina's te publiceren op een subdomein of een subfolder.

Ik raadt je aan om een sub folder te gebruiken. Het is af te raden om je betaalde landingspagina's op verschillende domeinnamen te zetten.

Dat wordt tegenwoordig gelukkig ook steeds minder gedaan. Toch zien we het nog weleens voorkomen. Om je landingspagina's als een subpagina te gebruiken (met een bovenliggende map), dan zie je dat je deze kunt afstellen en de pagina binnen de juiste hiërarchie kan plaatsen op je website binnen de juiste navigatie structuur. Zo kun je daar verkeer naar drijven.

Vanuit die hoek kun je direct bezoekers naar je website sturen met SEO en betaalde advertenties.

#2: Doe zoekwoordonderzoek

Het doen van zoekwoordonderzoek voor je betaalde landingspagina's.

Je leest het goed en ik weet wat je denkt. Je hebt al geïnvesteerd in een betaalde betaalde strategie, dus waarom nog zoekwoordonderzoek doen? Omdat het onmisbaar is.

Hoe meer onderzoek je doet voor je pagina, hoe sneller het voorkomt dat je relevante zoekwoorden vindt, die je helpen om meer verkeer te krijgen op zowel het betaalde als het organische vlak, dat jouw competitie over het hoofd ziet.

Met long tail zoekwoorden rank je gemakkelijker dan met korte zoekwoorden. Long tail zoekwoorden hebben vaak 3, 4 of 5 woorden binnen de zin. Dit is om het meeste long tail zoekverkeer te krijgen.

Wat we ervaren bij de websites van onze klanten bij de zoekmachinespecialist.com, komt ruim 80% van het verkeer typisch vanuit long tail zoekwoorden. Je kunt tools gebruiken zoals de Zoekwoord planner van Google of andere tools zoals SEMrush om deze long tail zoekwoorden te vinden. Je wilt ze niet alleen toevoegen aan je landingspagina, maar ook aan je titel tag, je meta beschrijving, je header tag, afbeelding alt tag (wanneer het relevantie heeft) en beslist gebruiken binnen je copywriting.

#3: Ga die extra kilometer

Ik weet wat je denkt.

Betaalde landingspagina's dienen kort te zijn voor conversie. Bij SEO dien je al die content te creëren. Toch is dat niet altijd het geval. Bij SEO draait het erom dat je een zoeker het antwoord zo snel mogelijk geeft, welke hen een oplossing geeft. Dat kan in 5.000 woorden of dat kan in 200 woorden.

Ook zien we dat betaalde landingspagina's met 2.500 woorden het ontzettend goed kunnen doen tegenover een pagina met 100 woorden. En zo ook andersom.

Het gaat erom waar je jouw focus op legt en dat is geheel afhankelijk van het onderwerp wat je naar buiten brengt. Kun je tot de kern komen van het onderwerp en weet je dit zo beknopt en helder mogelijk te vertalen in zo'n kort mogelijk antwoord? Geef je mensen waar ze naar op zoek zijn, ook zo snel mogelijk? Heb je duidelijke CTA's (call-to-action)? Of ben je gewoonweg mensen aan het verdrinken met lange content stukken? Mocht dat het geval zijn, zullen mensen gewoon van je site gaan en op de terug-knop drukken.

Je content hoeft niet alleen maar te bestaan uit tekst, het kunnen ook afbeeldingen zijn. Een afbeelding zegt meer dan 1.000 woorden? Maar ook video's. Er zijn ontelbaar manieren om mensen te converteren. Zo kun je ook je boodschap naar buiten brengen op verschillende manieren.

Een landingspagina's met een video, dar kun je ook SEO verkeer door krijgen.

Google indexeert ook video's in de zoekresultaten. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een onzichtbare beugel, krijg je verschillende video resultaten te zien. In veel gevallen zie je ook video's terugkomen op de eerste pagina van Google.

#4: Laadprocessen verbeteren

Tip nummer 4 is je laadprocessen verbeteren.

Wat is een goede pagina laadtijd? Tussen de 2 seconden voor een e-commerce website en 3 seconden voor een reguliere website. Want 40% van de mensen wacht niet langer dan 3 seconden om een website te verlaten.

Iedere seconde telt met het vormen van een eerste indruk. Je publiek denkt daar hetzelfde over. Gebruiksvriendelijkheid (UX) is het uitgangspunt van Google's strategie, omdat zij willen optimaliseren voor gebruikers en niet voor backlinks en meta beschrijvingen. De zorg ligt bij de gebruiker, want wanneer een gebruiker aan het zoeken is, wordt er niet eerst geanalyseerd hoe de website er SEO technisch uit ziet, voordat er op wordt geklikt

Dat doe jij niet en dat doe ik niet.

Heeft de pagina mijn probleem opgelost? En het liefst ook zo snel mogelijk? Zodra je dit in je achterhoofd houdt en je de gebruiker voorop stelt, ga je het gewoonweg stukken beter doen.

Denk aan het comprimeren van je afbeeldingen om je laadtijd te drukken. Op die manier worden de afbeeldingen sneller geladen op je site.

Ook het wisselen van webhost, het inzetten van een CDN of het afsluiten van alle plugins die je niet gebruikt op je website, het updaten ervan, je database opschonen, GZIP compressie inschakelen of het minimaliseren van je CSS programmeertaal kan wonderen verrichten.

Deze dingen helpen allemaal.

#5: Backlinks beveiligen

De laatste tip is het beveiligen van backlinks.

Om backlinks nu niet in zijn geheel de grond in te drukken, maakt het beveiligen van backlinks nog steeds het verschil.

En ja, het is niet hetgeen waar haantje de voorste het eerst aan denkt, maar als je backlinks kunt bouwen op je betaalde landingspagina's - ga je het ook hier - een stuk beter doen.

Dit kun je doen door naar SEMrush te gaan. En wanneer je naar SEMrush gaat, ga je naar het kopje "backlink-kloof" of "backlink-gap". Je kan hier iedere URL intypen die je wilt, zoals je eigen URL. Daarna typ je een aantal adressen van je competitie erin.

Dan zie je alle webadressen die naar de competitie ranken en niet naar jou. Want als een van die webadressen naar je competitie linkt, betekent dat niet dat er al een bepaald vooroordeel bestaat. Dat zou je er niet van moeten weerhouden om die webadressen uit te nodigen om ook met jou een connectie te vormen. Dat zijn de adressen die juist interesse tonen om met je te linken.

Als je kan vinden vanuit welke content zij een link hebben, die stukken content van de websites weet te vinden vanuit de vergelijkingspagina én die relevantie heeft met jouw landingspagina's, nodig die websites dan uit en vraag of ze met jou willen linken.

Een deel hiervan stemt met je toe en dat zorgt ervoor dat jouw betaalde landingspagina's ook hoger gaan ranken.

Conclusie
Als je aan SEO en betaalde advertenties denkt, liggen beiden mijlenver uit elkaar. Niets is minder waar, door bepaalde aspecten van beiden te combineren op je landingspagina's. Met de stappen die we hebben besproken maak je jouw landingspagina's klaar om SEO verkeer te ontvangen. Denk je hier hulp bij nodig te hebben? Bekijk de site of laat het ons weten.