🏠
blog

Grondslag van hoog converterende Landingspagina's - CRO Tips

Grondslag van hoog converterende Landingspagina's - CRO Tips

🕑 7 minuten

Binnen een oogopslag kijk je naar een landingspagina. Hoe weet je of hij goed converteert?Wil je weten wat er achter een hoog converterende landingspagina zit? Daar is een formule voor.

Zodra je deze stappen één voor één volgt, verwacht dan betere resultaten. Probeer niet af te wijken van deze stappen, want dan is er geen garantie dat je landingspagina's ook goed gaat presteren.

Stap 1: USP in je header

Eerste stap is om je Unique Selling Point (specifiek voordeel) in je header te plaatsen, oftewel aan de bovenzijde van de pagina.

Dat is belangrijk, maak vooral niet de vergissing om dit ergens anders op je pagina te plaatsen. Er wordt gezegd dat een persoon, een gemiddelde aandachtsboog heeft dat korter is als dat van een goudvis. Met andere woorden, als je niet de aandacht van een persoon weet te trekken in de headline, presteer je gewoon minder. 80 procent van de mensen leest  de kop tegenover 10 procent die de rest van je copywriting leest. De kop is bepalend of mensen de rest van je content gaan lezen. Doet dit het niet, verwacht dan verliezen.

Als je een buitengewone kop kan creëren met je waardepropositie erin, trek je mensen aan die de rest van je artikel gaan lezen.

De beste tip die ik je kan meegeven - want iedereen heeft weer een andere waardepropositie - is om een sterke header te creëren, dat een statement maakt en vooral kort en concreet blijft. Je wilt niet iets hebben dat overkomt als een retorische vraag waar geen antwoord op gegeven kan worden.

Zodra je dit doet, kort en concreet, als statement, die de aandacht trekt en maximaal 7 tot 8 woorden kent of misschien zelfs rond de 6 woorden, ga je het een stuk beter doen. Het moment dat het te retorisch wordt, verlies je mensen.

Stap 2: visuele focus

De tweede stap die je zet is om binnen je landingspagina's focus te leggen op het visuele. Of het nu een gaat om een product foto, portret foto, video, digitale rondleiding of een ander soort beeldmateriaal. Iets wat de aandacht van mensen volledig visueel trekt. Het moment dat iemand door een headline heen gaat en zij het lezen, dan dien je hun aandacht te trekken met het beeldmateriaal om als ware iedereen aan de gang te helpen.

Als je alleen tekst en ook écht alleen maar tekst hebt, zonder enig beeldmateriaal waar mensen naar kunnen kijken, dan zie je dat je conversies niet geweldig uitkomen. Hoe hogere kwaliteit je produceert op je pagina, hoe beter je ervan komt.

Stap 3: kenmerken en voordelen

Het derde wat je moet doen, is de kenmerken en voordelen uitwerken. Het gaat niet alleen maar om kenmerken, leg meer nadruk op de voordelen. De kenmerken die zijn er al, want als je het niet hebt over de kenmerken, verlies je conversie.

De voordelen daarentegen kun je zien als de hoofdzaak. Mensen gaan niet van je kopen, door alleen maar de kenmerken te laten zien, ze kopen om het voordeel. Het voordeel is namelijk de oplossing van hun probleem. Zoals tijdsbesparing of kostenbesparing.

Als de voordelen er niet zijn of niet helder vermeld staan, presteer je gewoon minder goed. Ga ook niet zomaar ieder voordeel opsommen, van wat jij denkt dat een voordeel is van jouw dienst of product.

Praat met je ideale klant, kom achter het probleem waar ze mee zitten. Jouw oplossing dient hun problemen op te lossen.

Laat zien hoe je problemen oplost. Opzich al een groot voordeel. Praat niet over het oplossen van probleem A, B of C. Het gaat er meer om dat je het achterliggende probleem oplost. Bijvoorbeeld als iets veel tijd kost, dan scheelt deze oplossing je 5 uur.

Laat mensen het daadwerkelijke voordeel weten.

Stap 4: presenteer 1 CTA 

De vierde stap is het presenteren van een eenzijdige call-to-action (CTA).

Het gebeurt nog te vaak dat er een CTA op meerdere plekken wordt geplaats. Natuurlijk, dat kun je doen en voor sommige producten kan het zeer goed werken. Maar voor de meeste pagina’s geldt dat je dit beter links kunt laten liggen.

De reden waarom je een eenzijdige CTA wilt hebben (uiteindelijk na die ene CTA zou je er subtiel meer kunnen plaatsen) is omdat je jouw headline hebt, je visuele focus, je voordelen, je oplossingen, antwoord geeft op bezwaren, iemand je verhaal volledig begrijpt en waarom zij jouw product of dienst moeten afnemen en daarna een CTA gaat plaatsen, wordt je kans op een hogere conversie een stuk groter.

Bovendien wat de meeste mensen doen; boven de vouw kenbaar maken wat er wordt verkocht met de CTA, dan wordt er via een klikbare link gewezen naar alle details en misschien nog meer details. Wat je dan ziet, is dat mensen het gehele plaatje missen. Wanneer zij vervolgens naar de check-out pagina gaan of bij het lead formulier komen, dan zie je dat zij van bezoeker tot het invullen van het formulier gaan of van bezoeker naar de check-out gaan.

Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk mensen naar je checkout of lead formulier pagina’s moet leiden. Het gaat om het grootst aantal voltooiingen. Ter vergelijking klopt het dat je misschien een minder aantal kliks ontvangt, maar als de meeste mensen op de pagina converteren, kom je er beter vanaf.

Dat wil je voor zijn.

Je wilt alle bezwaren wegnemen door toelichting te geven over de voordelen, je headline luid en duidelijk is, je visuele focus in beeld hebt en dan pas je CTA erin plaatst. In plaats van dat je de intentie hebt om mensen meteen geforceerd een beslissing te laten nemen wanneer ze op de pagina zijn geland. Zodra je zo’n intentie hebt, verontschuldigen mensen zich en verlaten ze je pagina maar al te snel.

Stap 5: visueel bewijs

Het vijfde wat je wilt doen is reviews laten zien, testimonials of een ander visueel bewijs inzetten. Een review badge of widget is mijn persoonlijk favoriet. Het laat in één oogopslag zien wat je waard bent. Of het nu om een product of dienst gaat.  

Reviews zijn geweldig, omdat het de waarheid weerspiegelt. Of je nu een 5-sterren review of een 2-sterren review hebt. Het geeft je de kans om je eigen product of dienstverlening te verbeteren. Ook krijgen mensen een beter beeld, dat van wat je aanbiedt ook een goede oplossing voor hen is of juist weer niet.

Stap 6: geef een garantie

De zesde stap is het geven van een garantie. Voorbeelden zijn een niet-goed geld-terug garantie, een bepaalde proefperiode, levering de volgende dag of een andere garantie. Er hangt een laag risico aan. Je wilt dat mensen zich comfortabel voelen bij het doorlopen van de laatste stap.

Als mensen niet tevreden zijn, resulteert dat vaak genoeg in een klant die vertrekt of het eindigt in een terugbetaling. Dat is een aanslag op je merk. We kunnen natuurlijk niet alles goed doen. Commenteer zal er altijd blijven. De vraag is hoe je erop reageert, probeer altijd eerst het probleem op te lossen en vooral geen olie op het vuur te gooien door erop in te gaan.

Het moment dat je problemen kunt oplossen voor mensen en laat zien dat je met ze meedenkt en om ze geeft, hoe gemakkelijker zij converteren.

Stap 7: integreer storytelling  

De zevende en laatste stap is om storytelling te integreren binnen je landingspagina. Sla je liever storytelling over? Verwacht een lagere conversie.

Mensen houden van drama. Denk aan de tv-serie Goede Tijden Slechte Tijden, wat al tientallen jaren meedraait. Of je het nu persoonlijk een leuke serie vindt, of niet. Neem mensen mee in een emotionele rollercoaster, van een hoogtepunt naar een dieptepunt en andersom. Zo converteren mensen beter.

Het draait allemaal om het verhaal wat je overbrengt. Storytelling is een marketing techniek dat al word ingezet sinds de oudheid. Alleen jammer genoeg nog snel vergeten, het werkt tot de dag van vandaag. Het maakt niet uit binnen welk kanaal je storytelling inzet, of welke algoritme updates er uitkomen.

Storytelling is effectief, zet het in op iedere landingspagina.

Conclusie
Een hoog converterende landingspagina heeft een aantal belangrijke sleutelpunten. Deze punten kunnen een verkoop maken of breken. Volg de aanwijzingen en vergroot jouw conversie op je landingspagina's. Denk je hulp nodig te hebben met je landingspagina's? Bekijk de site of laat het ons weten.