🏠
blog

Hoe Google jouw Meta beschrijving wilt zien

Hoe Google jouw Meta beschrijving wilt zien

🕑 5 minuten

Hoe wilt Google jouw meta beschrijvingen zien? 

Heb je ooit een zoekopdracht in Google gedaan en gezien hoe ieder resultaat een titel én een beschrijving heeft? Die beschrijving wordt ook wel een meta beschrijving genoemd.

Normaliter is het zo dat iedere website deze creëert voor iedere en elke pagina, maar soms is dat niet het geval.

Zoekmachines kunnen die van jou gebruiken als je er een beschikbaar stelt OF ze komen zelf met een meta beschrijving van iedere en elke webpagina die je hebt als je er géén beschikbaar stelt.

Wat maakt jouw meta beschrijving nu perfect? Laten we eerst kijken naar wat Google er zelf over te zeggen heeft.

Vermijd het opsommen van zoekwoorden in je meta beschrijving

Zoals je hieronder ziet, geeft Google er genoeg feedback over.

Google wilt niet dat je zomaar zoekwoorden opsomt in je meta beschrijving.

Wat Google dus vooral NIET wilt zien: 

<meta-name="beschrijving" content="laminaat, plinten, ondervloer, montagekit, legservice".

Zoals je ziet wordt er in dit geval gewoon verschillende zoekwoorden opgesomd. Dat is niet wat zoekmachines willen.

Gebruik een unieke beschrijving op iedere pagina

Het tweede punt is dat Google niet wilt dat je dezelfde meta beschrijving gebruikt op iedere pagina.

Neem als voorbeeld: 

<meta-name="beschrijving" content="Laminaat is zeer goed betaalbaar. · Laminaatvloeren zien er simpelweg zeer mooi uit. Dit type vloer is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar."

Als je deze beschrijving op iedere en elke pagina plaatst, gaat het Google niet helpen om onderscheid te maken tussen je pagina's.

Ga verder als het maken van een samenvatting

Ten derde, wilt Google niet dat je zomaar een samenvatting van iedere pagina maakt.

Hier heb je een voorbeeld vanuit Google zelf: 

<meta-name="beschrijving" content="Eieren zijn een bron van vreugde in ieders leven. Toen ik een klein kind was, herinnerde ik me, dat ik eieren uit het kippenhok plukte en naar de keuken bracht. Dat waren de dagen."

Het probleem van het maken van een samenvatting is dat het mensen geen meerwaarde geeft. De meeste mensen kunnen dat namelijk zelf wel concluderen. Probeer je je beschrijving zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Maak je beschrijving niet te kort

Vierde tip is om je beschrijving niet te kort te houden. Zoals deze:

<meta-name="beschrijving" content="Gebruiksklasse laminaat."

Deze is ZO kort, dat mensen niet goed weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze op jouw zoekresultaten klikken. Als mensen niet weten wat ze kunnen verwachten, denk je dat ze dan een beslissing nemen om te gaan klikken? Sommigen misschien, maar de meesten kijken gewoon verder.

Volg de regels van Google, want zo maak je een meta beschrijving met impact. In tegendeel is dit waar, maar het geeft je nog steeds onvoldoende informatie om je ermee te onderscheiden van het publiek. Met andere woorden, Google geeft je tips mee, maar ze geven je niet niet mee over hoe je nu écht goed kunt scoren. Je kunt het ze ook niet kwalijk nemen. Het zijn slechts richtlijnen.

De taak van Google is om je te leren hoe je de beste gebruikerservaring creëert voor je publiek. Daar wil je je aan houden. Tegelijkertijd wil je ook gaan winnen natuurlijk.

Data over goede meta beschrijvingen

Wat maakt nu een goede meta beschrijving?

We gaan het hebben over verschillende data dat is verzameld door verschillende autoriteiten en waar nodig is, is er aangevuld. Wanneer we deze data bespreken, zie je dat het percentage van voordeel wat je krijgt van het losstaand implementeren van deze tactieken minimaal zal zijn. Maar hoe meer je er implementeert, hoe sneller je ziet dat al die incrementele percentages zich gaan verbinden zodat je wél gaat winnen.

Laten we de data er eens bij pakken.

Data #1: aantal karakters

Google kapt  je meta beschrijving vaak af tot 155 tot 160 tekens. MOZ raadt aan om je tekens tussen de 50 en 160 te houden binnen je beschrijving. Voor je meta titel is dit 49,20 tekens volgens SEOpressor. Houdt er rekening mee dat de optimale lengte afhankelijk is van het doel en de situatie. Verwacht een doorklikratio (CTR) verhoging van ongeveer 3% wanneer je je hier aan houdt.

Beschrijvingen die te lang of te kort zijn krijgen niet de verwachte kliks.

Data #2: exacte zoekopdracht

Zo kun je grofweg een CTR verhoging verwachten van 4 tot 5% wanneer de exacte zoekopdracht van iemand terugkomt in je meta beschrijving.

Klinkt logisch toch? Als iemand naar iets op zoek gaat en die persoon ziet het terugkomen in je titel, alsook in je beschrijving en URL, helpt dit je aan meer kliks.

Data #3: power woorden en emotie

Power woorden of het gebruik van krachtige woorden, verhogen je CTR met ruim 1 à 2 procent wanneer je deze woorden toevoegt aan je meta beschrijving.

Een goed voorbeeld van een power woord is "zorgeloos". Zoals; "Ervaar hoe je zorgeloos je verzekering afsluit." "In 3 stappen direct verzekerd". Hopelijk krijg je op deze manier een idee over hoe je jouw power woorden kunt inzetten binnen je meta beschrijving. Hier heb je een complete lijst met power woorden.

Als kers op de taart, krijg je een CTR verhoging van ruim 2% bij beschrijvingen die emoties bevatten versus beschrijvingen die geen emoties hebben.

Data #4: beschrijf altijd je pagina

Het laatste en meest simpele is om ALTIJD een meta beschrijving toe te voegen.

Want wanneer je er geen hebt, halen zoekmachines het gewoon van je website af of verzinnen ze er zelf een. Websites die wél een beschrijving hebben, wat het ook mag zijn, wat er ook wordt gezegd, hoe kort het ook is, hoe lang het ook mag zijn en of de beschrijving zoekwoorden bevat of niet. Met zulke beschrijvingen kun je een percentageverhoging verwachten van minstens 4% tegenover beschrijvingen die dat niet doen.

Zorg er dus voor dat je in ieder geval een meta beschrijving hebt voor iedere en elke pagina.

Zoals ik aangaf, de percentages zijn niet denderend, maar iedere stap kan het verschil maken. De kleinste verandering, kan al voor een aantal posities zorgen.

Conclusie
Als je wilt dat ons team dit allemaal voor je doet, voor jouw website, voor resultaat, waarbij wij onze kennisbank inzetten, bekijk dan de site of laat het ons weten. Of als je vragen hebt over meta beschrijvingen of SEO, kun je ons daarvoor bereiken.