Inhoudsopgave
De reden dat ik zeg dat jij je tijd verspilt aan email marketing, is niet omdat een e-mail geen krachtig gereedschap is. E-mail heeft een enorme ROI (return-on-investment).
En ik zal hier snel wat data over delen.
Het probleem is dat, hoewel e-mail veel ROI oplevert voor bedrijven, het niet betekent dat jij dit ook krijgt. Vaak is email marketing menig bedrijf niet fijn afgesteld. Bedrijven geloven in het concept van meer. Hoe meer emails je stuurt, hoe sneller het leidt tot een hogere omzet.
Niets is minder waar.
Zodra je dit blijf doen raakt je zenders reputatie verslechterd, vooral als je slechte mails stuurt. Deze mails worden minder vaak geopend en bieden een lagere ROI.
Laten we een voorbeeld nemen: stel dat je 10.000 mails verstuurt naar mensen via Gmail of Outlook. Aanvankelijk openen veel mensen je mails, maar over tijd beginnen je ontvangers op te merken dat jouw mails minder waarde bieden.
Zij negeren het of stoppen de berichten in de spambox, waardoor je openingspercentages dalen. Dit kan tot gevolg hebben dat ook Gmail en Outlook je mails vaker in de spammap plaatsen, wat je ROI verder verlaagt.
Daarom is het belangrijk om je maillijst schoon te houden en alleen relevante, goede mails te sturen naar je doelgroep. Je wilt niet dat Gmail en Outlook signalen gaan afgeven dat jouw mails in de spammap horen!
Hoewel je dit kunt repareren, is het vaak een lastige en tijdrovende taak.
Email is als een digitale handdruk. Het is direct, persoonlijk en krachtig. Hier komt de twist: het gaat niet meer om het versturen van zoveel mogelijk emails. Het gaat om het versturen van de juiste e-mail, aan de juiste persoon, op het juiste moment.
Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, ik leg het je uit.
Hier kort de kernpunten:
Praktijkvoorbeeld: stel je hebt een financieel adviesbureau. In plaats van alleen maar beleggingsproducten aan te bieden, kun je je klanten echt helpen door ze te informeren over financiële planning.
Je kunt bijvoorbeeld een e-mail sturen met de titel: '9 tips voor een zorgeloos pensioen’'.
In de e-mail leg je uit waarom vroeg beginnen met pensioenplanning belangrijk is, wat de risico's zijn van te laat beginnen, en hoe verschillende spaar strategieën werken. Daarna bied je een gratis pensioenscan aan. Zo help je je klanten niet alleen met hun geld, maar geef je ze ook de kennis om betere financiële beslissingen te nemen.
Voordat je ook maar één mail verstuurt, moet je weten wie je publiek is. Gebruik tools zoals Google Analytics, CRM-data en enquêtes om een duidelijk beeld te krijgen van je doelgroep.
Een Email Service Provider (ESP) is cruciaal. Kies er een die past bij jouw behoeften. Populaire opties zijn:
Deel je maillijst op in kleinere, meer gerichte groepen. Je kunt segmenteren op basis van:
Stel geautomatiseerde mails in die worden geactiveerd door specifieke acties van klanten. Bijvoorbeeld:
In de praktijk: Stel je hebt een webshop voor huishoudelijke apparaten. Je kunt gedragsgestuurde triggers gebruiken om de klantreis te optimaliseren.
Als iemand bijvoorbeeld naar wasmachines kijkt maar niets koopt, kun je een dag later een e-mail sturen met de titel: 'Nog steeds op zoek naar de perfecte wasmachine? Hier zijn onze top 3 aanbevelingen'. In de e-mail toon je drie wasmachines die passen bij hun browsegedrag.
Met de AMP-technologie die hierachter zit kun je een interactieve vergelijkingstabel in de e-mail zelf plaatsen.
Klanten kunnen direct in de e-mail de specificaties vergelijken, de maat kiezen en zelfs tot aankoop overgaan, zonder ook maar op je website te klikken.
Dit kan je conversieratio’s flink verhogen én klanttevredenheid verbeteren door het aankoopproces te vereenvoudigen.
Gebruik de data die je hebt verzameld om je emails echt persoonlijk te maken. Dit gaat verder dan alleen de naam van de ontvanger gebruiken. Denk aan:
A/B-testen is je beste vriend. Test verschillende:
Dit is een game changer.
Stel je voor: je emails worden zó persoonlijk dat het voelt alsof je elk bericht speciaal voor die ene klant hebt geschreven. AI kan je daar een handje mee helpen.
Laten we eens kijken naar een paar concrete voorbeelden:
Met Ai kun je bergen aan klantdata in real-time analyseren. Denk aan browsegeschiedenis, aankooppatronen, zelfs locatie en interesses. Ai gebruikt deze informatie om de inhoud van je mails te personaliseren, wat zorgt voor hogere betrokkenheid en conversies.
Neem als voorbeeld, je hebt een webshop met kleding. Ai kan zien dat Jan regelmatig naar blauwe T-shirts kijkt en een voorkeur heeft voor sportieve merken. Jouw Ai-gedreven email marketing platform kan Jan dan automatisch een e-mail sturen met aanbiedingen voor blauwe T-shirts van Nike of Adidas.
Klinkt slim, nietwaar?
Weet je wat het geheim is van een succesvolle e-mail? Een pakkende onderwerpregel.
Ai kan je helpen om onderwerpregels te creëren die gegarandeerd de aandacht trekken. Tools zoals Phrasee gebruiken Ai om verschillende variaties te genereren en te testen, zodat je de hoogste open rates krijgt.
Timing is alles, vooral bij email marketing. Ai kan voorspellende analyses gebruiken om te bepalen wanneer jij het beste een e-mail kunt versturen voor de grootste impact.
Denk bijvoorbeeld aan een B2B bedrijf dat software verkoopt. Ai kan analyseren wanneer potentiële klanten het meest actief zijn op hun website en op basis daarvan het ideale moment bepalen om een demo-aanbieding te sturen.
Je kunt je doelgroep nog preciezer segmenteren. Machine learning algoritmes herkennen gedragspatronen, waardoor je hyper gerichte campagnes kunt opzetten.
Stel, je bent een reisorganisatie en je merkt dat de betrokkenheid van sommige abonnees afneemt. Ai kan je helpen om die inactieve abonnees weer te activeren. Door hun interesses te voorspellen en gepersonaliseerde reisadviezen te genereren, kun je hen opnieuw enthousiast maken.
Het gaat verder dan alleen het personaliseren van content. Denk aan:
Hoewel Ai veel voordelen biedt, is het belangrijk om de menselijke touch niet te vergeten. Ai kan emoties niet altijd goed interpreteren en kan vooroordelen versterken als je niet goed oplet.
Daarom is het belangrijk dat je als marketeer of ondernemer de strategie zelf bepaalt, je merkidentiteit bewaakt en klantrelaties beheert.
De meest effectieve e-mail marketing strategie combineert de kracht van Ai met de menselijke touch.
En dat je het weet, we leven in een tijdperk van segmentatie. Je wilt personalisatie naar het hoogste niveau tillen.
Uiteindelijk zullen de technologieën die deze platforms gebruiken steeds beter worden en het voor jullie makkelijker maken om te personaliseren.
Denk bijvoorbeeld aan het tonen van unieke aftel timers die de ervaring matchen wanneer mensen een website bezoeken, in plaats van een generieke afteltimer.
Je gaat ook VR en AR zien. Ik denk dat we in een wereld terechtkomen waar e-mail niet alleen maar producten laat zien in een e-mail, maar waar je uiteindelijk apparaten kunt opzetten en wanneer je een product koopt, kun je chatten met vrienden, zo’n beetje zoals in een winkelcentrum.
Iedereen kan verschillende dingen zien en dingen uitproberen zonder er echt te moeten zijn. Dat is waar e-mail marketing heen gaat.
En vergeet natuurlijk niet je zorgen rondom privacy en transparantie. Je wilt eerlijk zijn, realistisch zijn en gewoon doen wat het beste is voor de gebruiker.
Privacy spreekt voor zich, maar als het gaat om eerlijkheid, als je Ai gebruikt in je marketing, wil je mensen op de hoogte brengen en gewoon transparant zijn en zeggen van: 'Hoi, als je geen ultra personalisatie van AI wilt, kun je je afmelden.' Laat mensen simpelweg 'nee' of ‘afmelden’ zeggen.
Geef ze die keuze, vanuit daar kun je verder gaan. Zo blijf je transparant. Dat komt altijd in waarde bij je terug.
Er is geen one-size-fits-all antwoord. Test verschillende frequenties, maar een goede vuistregel is 2-4 keer per maand. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Vind hierin een goede balans.
Absoluut! Gesegmenteerde campagnes kunnen leiden tot een toename van 760% in inkomsten. Het is de moeite waard om tijd te investeren in goede segmentatie.
Kijk verder dan alleen opening percentages. Focus op metrieken zoals click-through rates, conversies, en uiteindelijk ROI. Gebruik de analytics tools van je ESP om dieper in de data te duiken.
Conclusie
E-mail marketing groeit snel, maar de kern blijft hetzelfde: het gaat om het opbouwen van goede relaties met je klanten. Het gaat niet om het versturen van zoveel mogelijk emails, maar om het versturen van betere emails. Emails die je klanten echt willen openen, lezen en waar zij op willen reageren. Heb je vragen over hoe je deze strategieën kunt toepassen op jouw specifieke wensen?Bekijk de site of laat het ons weten.