Inhoudsopgave
🕑 7 minuten lezen
Goed, laten we een sprong maken. Dit keer bespreek ik een SEO strategie met je die jouw online zichtbaarheid een steun in de rug geeft. Een strategie die houdbaar blijft door de jaren heen en daarom vooral Evergreen is.
Content pruning is een essentiële strategie om goed vindbaar te zijn én te blijven.
Content pruning, oftewel het digitaal snoeien van je website, is het proces waarbij je systematisch je bestaande content evalueert, opschoont en optimaliseert. Het doel? Een SEO structuur maken dat zowel Google als je bezoekers tevreden stelt.
Stel je voor: je hebt jarenlang content geproduceerd, vol passie en toewijding. Maar niet alles wat er is geschreven is relevant of presteert naar behoren. Hier komt content pruning om de hoek kijken. Door strategisch 'te snoeien' in je content, creëer je ruimte voor groei en verbetering.
Een punt waar nog weinig over wordt gesproken, is dat de Google Helpful principes steeds belangrijker worden. Nog nooit komt er zoveel content tegelijkertijd uit, grotendeels door AI.
Dus, wanneer het aankomt op Google, is het eerste wat wij opmerken - dat minder meer kan zijn. Pagina’s die matige content kennen, hebben invloed op je gehele website. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsblog of ander media kanaal. En stel je hebt daarbij oude evenementen lopen die niet langer relevant zijn. Zulk soort pagina’s doen je prestaties pijn en dit heeft invloed op je gehele website.
Begin met een grondige analyse van al je bestaande content. Gebruik tools zoals Google Analytics, Google Search Console of een andere tool zoals SEMRush om inzicht te krijgen in de prestaties van elke pagina.
Deel je content in in de volgende categorieën:
Nu komt het echte werk. Voor elke categorie ga je anders te werk:
Stel je voor dat je een reisblog hebt over Spanje met 100 artikelen. Na analyse van je content met Google Analytics en Search Console, categoriseer je je artikelen als volgt:
Door deze aanpak verbeter je de algehele kwaliteit van je blog, focus je op relevante content en verhoog je potentieel je rankings in Google.
Wat is content samenvoegen? Dat doe je door meerdere pagina’s samen te voegen naar een enkele pagina die vaak uitgebreider is. Waarom wil je dit doen?
Refererend naar onze eigen pagina’s op de zoekmachinespecialist.com: hier hebben we zo’n 8% van alle blog berichten verwijderd, begin dit jaar. Dit alleen al, heeft gezorgd voor een zoekverkeer stijging van rondom de 13% binnen een half jaar tijd.
Wat kunnen we hiervan leren? We horen Google vaak hebben over hoge kwaliteit content, daarbij is minder soms meer.
Laten we kijken hoe we het beste content kunnen samenvoegen.
Een van de grootste voordelen van content pruning is het elimineren van zoekwoord cannibalisatie. Dit fenomeen treedt op wanneer meerdere pagina's op je site concurreren voor dezelfde zoekwoorden.
Zoekmachines weten dan niet welke pagina’s zij moeten ranken.
Dit heeft consequenties.
Eén van Google’s sub algoritmes is PageRank, en pagina’s hebben PageRank nodig om te ranken.
Wat er dan gebeurt, is dat de pagina’s die als overbodig worden gezien, PageRank zullen ontvangen. Want er wordt intern naar gelinkt, ook wordt er Crawl Budget aan toegevoegd (aantal pagina’s dat robots van een zoekmachine kruipt en indexeert binnen een bepaald tijdsbestek).
Dit betekent dat de meer belangrijke pagina's minder aandacht krijgen.
Stel, je wilt ranken voor het zoekwoord “10 kg afvallen” en je hebt twee info-pagina's voor dat zoekwoord. Waar je als bedrijf zijnde of zoekmachinespecialist naar wilt kijken, is deze overlapping. Waar je meerdere URL’s ziet, met dezelfde zoekwoorden alsook dezelfde intentie.
Het leren herkennen van deze overlap, is de eerste stap.
De meeste premium SEO-tools bieden deze functionaliteit, we nemen SEMRush als voorbeeld.
Begin met het invoeren van je website-URL in SEMRush. Exporteer vervolgens je organische zoekwoorden naar een spreadsheet.
In de zoekwoordenkolom (de linkerkolom van je tabel) sorteer je alles alfabetisch. Let nu op de kolom met gerangschikte URL's, meestal de vierde kolom.
Hier zie je mogelijk meerdere URL's die voor hetzelfde zoekwoord ranken, bijvoorbeeld 'zoekwoord A' met URL1 en URL2. Dit is een klassiek voorbeeld van keyword cannibalisatie.
De volgende stap is belangrijk: analyseer elk van deze pagina's zorgvuldig. Bepaal of de zoekintentie voor beide pagina's identiek is.
Als dit het geval is, sta je voor een belangrijke beslissing: wil je deze pagina's samenvoegen tot één uitgebreide, autoriteit volle pagina? Of is het beter om één van de pagina's te verwijderen en de andere te optimaliseren?
Deze keuze kan een aanzienlijke impact hebben op je SEO-prestaties. Door slim te consolideren, versterk je je autoriteit voor specifieke zoekwoorden en voorkom je interne concurrentie.
Tegelijkertijd moet je voorzichtig zijn met het verwijderen van content - elke pagina kan potentieel waardevolle backlinks of unieke informatie bevatten.
Een snelle en gratis manier: ga eerst naar Google.
Typ vervolgens in de zoekbalk: site:jouwwebsite.com “zoekwoord”.
Dan check je of er cannabalisatie voorkomt, oftewel de overlap erin. In dit geval typ ik in, site:zoekmachinespecialist.com “seo copywriting”.
Dan krijg je alle relevante pagina’s te zien.
De volgende stap is om te kijken of de zoekintentie hetzelfde is voor dat zoekwoord. Zie je overlap? Dan kan het zomaar zijn dat pagina’s kandidaat worden gesteld voor samenvoegingen.
Na het snoeien van je content is het cruciaal om je interne linkstructuur te optimaliseren. Dit helpt zowel bezoekers als zoekmachines om gemakkelijk door je site te navigeren.
Na het implementeren van je content pruning strategie is het essentieel om de resultaten nauwkeurig te monitoren. Let op de volgende metrieken:
Het is aan te raden om minimaal één keer per jaar een grondige content audit te doen. Voor grotere websites of in snel veranderende niches kan een halfjaarlijkse check-up al waardevol zijn.
Bij correct uitgevoerd content pruning zul je op lange termijn juist een positief effect zien. Korte termijn fluctuaties zijn mogelijk. Beschouw dit als een tijdelijke dip voor langdurig succes.
In plaats van seizoensgebonden content te verwijderen, overweeg om deze te updaten en relevant te houden. Voeg bijvoorbeeld een sectie toe over "Wat te verwachten volgend seizoen" om de pagina het hele jaar door waardevol te houden.
Conclusie
Content pruning is meer dan alleen oude berichten verwijderen - het is een strategische aanpak om je site te verfijnen, te versterken en te laten groeien. Door regelmatig de digitale snoeischaar ter hand te nemen, bloeit je online reputatie. Vragen? Bekijk de site of laat het ons weten.