Inhoudsopgave
🕑 4 minuten lezen
Dit keer duiken we dieper in beiden taalmodellen en hun prestaties. We hebben geëxperimenteerd met beide betaalde versies, omdat ik het belangrijk vind dat als je met een taalmodel werkt, ook het allerbeste eruit haalt.
De basismodellen hebben simpelweg te veel eigen input en correcties nodig, wat je tijd en moeite kost bij het creëren van goede content.
In het tweede deel dat ik met je bespreek, nemen we niet alleen de technische capaciteiten onder de loep, maar ook de beperkingen van een taalmodel.
Draai je al een tijdje mee als marketeer? Of wil je zelf content gaan produceren als ondernemer? Ik geef je essentiële inzichten en tips mee over hoe je het maximale uit Gemini en ChatGPT kunt halen voor jouw content doelstellingen.
Wie wint er tussen de twee? Feitelijk zijn beiden versies vrijwel gelijk aan elkaar qua rangschikking. Er is weinig verschil op te merken tussen de twee.
Ook hier kennen beiden tools dezelfde limitaties. Ga never nooit de content dat uit ChatGPT of Gemini komt, als vanzelfsprekend beschouwen. Niet alles wat uit de taalmodellen komt is ook waar.
Pak de content voorzichtig op en laat het altijd even nakijken. Vooral op het gebied van samenhang op de lange termijn. Hoe meer vragen je stelt, hoe minder samenhangend het geheel wordt.
Pas de content aan met het gebruiken van filters, om je content output zo goed mogelijk te laten zijn. Zodat het past binnen je gewenste kader.
Redeneer de content zelf met gezond verstand.
Je hebt vast en zeker al eens gewerkt met ChatGPT.
Een persoonlijke favoriet is het gebruik van deze plugin, waarmee ChatGPT wordt ingeladen in Google Sheets.
Uitermate goed geschikt voor bulkacties zoals herschrijven, categoriseren en clusteren.
De data uit je Sheet kun je ook kopiëren en plakken in de tool zelf en het geeft je vervolgens een gedetailleerde, gestructureerde inzichtelijke analyse
Je kunt geen volledige spreadsheet uploaden, gelukkig kun je wél de sheet inhoudelijk kopiëren en plakken. ChatGPT zal vervolgens al je KPI’s (kritieke prestatie-indicators) analyseren.
Stel je voor, dat je een online marketingcampagne hebt lopen rondom een aantal KPI’s, CTR, CTA, CPM of welke metriek dan ook.
Je stopt die data erin en ChatGPT structureert die KPI’s, om je het een en ander inzichtelijk te geven. Zo krijg je meer inzicht in je campagnes.
Heel gemakkelijk in gebruik.
De neiging om té uitgebreid te zijn met content uitgave en cliché taal te gebruiken.
Bovendien heeft ChatGPT standaard geen toegang tot real-time informatie. Alhoewel je gemakkelijk toegang kunt krijgen tot het real-time internet met deze plugin.
ChatGPT is namelijk getraind op en tot een bepaalde datum. Content die er standaard uitkomt is enigszins verouderd. Je kunt met deze plugin direct toegang krijgen tot URL’s en er een prompt op los laten.
Denk aan het analyseren van een pas gelanceerde website bijvoorbeeld.
De voordelen van Gemini op een rijtje.
Goede resultaten op basis van simpele prompts. Ook het feit dat Gemini in directe lijn staat met de zoekmachine van Google zelf voor up-to-date informatie, zonder het gebruik van een plug-in of iets dergelijks.
Standaard een stuk frissere content output. Niet real-time maar slechts een paar dagen verschil.
Bij Gemini kun je standaard dus wel een URL kopiëren - laten we zeggen - een blogpost, om er vervolgens een prompt op los te laten zoals een samenvatting.
Ook een handige functie, is dat je om 3 concepten kunt vragen met kleine nuance verschillen.
Bovendien handig om te doen, is de optie om een tekst aan te passen door het geven van een reactie. Bijvoorbeeld simpeler maken, langer maken of meer professioneel. Dit hangt van de nuance af die je het wilt geven.
Allereerst is het nodig om een Google Account aan te maken. Nu hoeft dat geen nadeel te zijn, waar je bij ChatGPT al vooruit kunt met je e-mailadres.
Alhoewel Gemini, net als bij ChatGPT moeite heeft met het voeren van complexe discussies.
Als je start met een enkele vraag gaat het vaak goed. Hoe meer vragen, hoe meer moeite het taalmodel begint te krijgen. Ook hier de neiging om repetitief te formuleren, waarbij clichétaal voorkomt. Bijvoorbeeld met de zin: “..de sleutel tot succes…” of “…het landschap van vandaag…”.
Iets wat nogal vaak voorkomt. Je herkent al snel dat deze content van een taalmodel komt met zulke repetitieve zinnen.
Bronnen van het internet kunnen onbetrouwbaar zijn. Dat weten we allemaal, zoals bias en onbetrouwbare informatie. Dit kun je eruit filteren.
Gemini biedt algemeen minder plug-ins en integraties zoals ChatGPT.
Conclusie
Taalmodellen zijn krachtige voor hulpmiddelen voor content creatie. Het is daarom altijd goed om de content te evalueren en niet blindelings te gaan vertrouwen. Zorg voor een grondige review en aanpassingen. We hebben veelal de technische kant met elkaar besproken. Voor de volgende keer kunnen we conclusies trekken over welke nu écht de betere tool is. Vragen? Bekijk de site of laat het ons weten.