Inhoudsopgave
🕑 6 minuten lezen
Er is een gigantische groei van AI schrijvers gaande. Je ziet ze overal. En het gaat niet alleen om ChatGPT, Gemini of andere tools zoals TypeTone.ai, maar in het algemeen.
Dat er een rijke hoeveelheid aan AI content vrijkomt, betekent niet dat je meteen ook de resultaten krijgt die je verwacht.
We hebben dit keer met twee bekende AI tools geëxperimenteerd, omdat er bijna dagelijks een nieuwe AI tool uitkomt én de een de ander, al snel overtreft. Denk aan een AI prompt en op welke manier je deze maximaal kunt inzetten.
Krijg je met AI content meer zoekverkeer, of verlaagt het je zoekverkeer? Produceert deze content nu meer verkeer tegenover de tijd die je erin stopt, of minder? Is AI content nu écht beter dan menselijk geschreven content?
In deze 6-delige serie bespreek ik de meest relevante punten met je.
Hoeveel mensen in Nederland maken er gebruik van AI? AI wordt voor allerlei zaken ingezet, van juridisch tot financieel en van zakelijk tot retail.
Zo gebruikt Capilex een volledig geautomatiseerd proces om zakelijke leningen te verstrekken. Een van de eerste in volledige automatisering. Het bespaart een hoop uren op naleving.
AI is geen trend, AI is er om te blijven.
Terug naar de vraag:
- bijna 30% zegt dagelijks gebruik te maken van AI op het werk
- en (maar) 41% denkt in 2030 dagelijks gebruik te maken van AI
Volgens onderzoek door BSI onder 1.000 Nederlanders.
Zo valt er ook iets te zeggen over AI gebruik binnen bedrijven over 2023:
Volgens cijfers van het CBS.
Zodra je met een marketing bril naar AI kijkt. Dan gebruiken de meeste marketeers AI tools voor content creatie, het schrijven van overtuigende teksten (copy) of inspiratie opdoen voor ideeën en sommigen gebruiken het om data te analyseren of om afbeeldingen te maken.
De grootste gebruikers casus zien we rondom het creëren van content volgens een Salesforce vragenlijst.
Denk er aan, dat met het analyseren van marketing data, er het een en ander onnauwkeurig de bus uit kan komen. Het kan je helpen met het grove werk, maar zodra je verder gaat met complexe statistische analyses, is de uitkomst vaak niet zo bedreven.
Dit hangt ook af van de kwaliteit van de invoer en de taak die je er op los laat.
Het eerste wat belangrijk is om te weten, is hoe je nu content creëert met AI tools zoals Gemini en ChatGPT. Die grote taalmodellen (LLMs) maken geen nieuwe content. Het enige wat ze doen is herordening en samenvoegen van content dat al bestaat.
Niets wat uit ChatGPT of Gemini komt is dus nieuw.
Hoe werkt een taalmodel precies? In 4 simpele stappen:
1: data verzamelen
- Verzamelen van relevante tekst data vanuit meerdere bronnen
Betekenis: stel je voor dat we op schattenjacht gaan en overal waar we kijken, verzamelen we schatten. Die schatten zijn stukjes tekst van verschillende plaatsen, zoals boeken of het internet, die ons helpen iets nieuws te leren.
2: Token (identificatie) creëren
- De tekst verkleinen in kleinere “tokens” (woorden, formuleringen of zelfs individuele karakters)
Betekenis: het is alsof we een grote puzzel hebben en die in kleine stukken knippen, zoals in woorden of zelfs letters, zodat we ze beter kunnen bekijken en begrijpen hoe ze in elkaar passen.
3: Geparafraseerd en functie extractie
- Vangen van semantische relaties
Betekenis: stel je voor dat woorden vrienden van elkaar zijn die samenwerken om ons een verhaal te vertellen. Sommige woorden zijn zoals beste vrienden, en hebben een speciale connectie, waardoor we beter begrijpen wat zij samen bedoelen. Dit helpt ons om meer te weten te komen dan wanneer we alleen naar ieder woord apart zouden luisteren.
- Aftreksel van relevante functies zoals woord frequenties of andere numerieke representaties
Betekenis: stel je voor dat we een toverdrank maken. We tellen hoe vaak we sommige ingrediënten, zoals woorden, gebruiken en dit helpt ons om te begrijpen wat belangrijk is in ons toverdrankje. Zo kunnen we zien welke smaken het sterkst zijn.
4: Tekst generatie
- Het creëren van nieuwe tekst gebaseerd op de input van de prompt of bestaande content
Betekenis: dit is net als wanneer je een schilderij maakt nadat iemand je een idee geeft of als je naar een afbeelding kijkt. Je gebruikt wat je ziet of hoort om iets heel nieuws te maken met jouw kwast.
Nee. De meeste mensen kunnen het verschil niet opbrengen tussen AI content en content dat is geschreven door mensen.
Verbazingwekkend.
Zelfs specialisten hebben er een uitdaging aan. Deze linguïstische specialisten konden 61,1% van de keren, dat zij werden blootgesteld aan AI content, het verschil niet raden.
Een opmerkelijke nieuwe ontwikkeling sinds de lancering van zulke AI tools.
Nog iets opmerkelijks is dat jongere mensen meer “moeite” hebben om AI content te onderscheiden van menselijke content. De leeftijdsgroep van 65 plussers lijkt hier het beste in te zijn.Je kunt verklaren dat de jongere generatie sneller aanneemt wat zij te zien krijgen en de oudere generatie is veelal voorzichtiger met content.
Mensen kunnen vaak niet direct zien of content van AI komt of door een mens geschreven is. Zijn zoekmachines daartoe in staat? Of een betere vraag, wat vinden zoekmachines zoals Google daar zelf van? Rankt AI content hoger dan menselijke content? Of lager?
Het antwoord is simpel: dat maakt Google niet uit.
Of de content nu door AI of door een persoon is geschreven. Google houdt het E-E-A-T. protocol aan. Misschien heb je er ooit van gehoord: Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid.
Betekenis: stel je voor dat je een grote taart hebt. Die taart is gemaakt van vier speciale ingrediënten: Ervaring en Expertise is alsof je precies weet hoe je de lekkerste taart bakt, Autoriteit is alsof iedereen jou kent als de beste taartenbakker, en Betrouwbaarheid betekent dat iedereen jou vertrouwt dat je taart veilig en lekker is om te eten. Google zoekt naar taarten (of verhalen) die deze drie ingrediënten in zich hebben, of ze nu door een robot of door een mens zijn gemaakt.
Ook AI content kan goed ranken, mits het van hoge kwaliteit en relevantie heeft. Laat er een specialist naar kijken voor samenhang en nauwkeurigheid.
Content dat puur en alleen is geschreven door AI, zonder enige check, raad ik je af om te publiceren. Uit eigen ervaring is het goed om helder te krijgen waar je die content voor inzet. Is het voor massa landingspagina’s? Ga je gang, gebruik AI content als basis. Is het voor je voorpagina? Laat AI je dan assisteren met suggesties.
Er zijn risico’s met AI content.
Ik noem ze niet allemaal op, de belangrijkste zijn gebrek aan transparantie, cybersecurity, bias en discriminatie, intellectueel eigendom en privacy.
Zorg er dus voor dat je deze punten hebt uitgefilterd om de mogelijke risico’s die je hebt te beperken.Doe dit vooral voordat je deze pagina’s gaat indexeren bij Google Search Console.
Conclusie
In het eerste deel van de analyse met AI tools, blijkt dat het maken van content voor je doelgroep, een menselijke oog nodig heeft. Google kijkt niet of je content door een robot of zelf geschreven is. Je zit in de meeste gevallen goed als je je houdt aan het E-E-A-T model. Hulp nodig? Bekijk de site of laat het ons weten.