Inhoudsopgave
🕑 7 minuten
We gaan het hebben over de kunst van het optimaliseren van je Lokale SEO.
Neem nu Tilburg en Breda in beeld, gewoon voor even.
Ok, heb je beide steden helder?
De reden waarom ik dit naar voren breng, is omdat wanneer je zoekwoordonderzoek doet voor je doelgroep, je erover nadenkt dat je dit voor iedere provincie, regio of stad inzet waar jouw focus op ligt.
En ja, beiden steden verschillen enorm van elkaar.
We duiken hier in on- en off-page SEO, oftewel de verschillende zaken die jou gaan helpen met de lokale autoriteit van je website.
Je zult je website moeten aanpassen aan het lokale publiek, dat doe je met websitelokalisatie. Websitelokalisatie is je product of content aanpassen aan een specifieke doelgroep. Lokalisatie focust zich op het wijzigen van alle elementen van je site om ze passend te maken voor de cultuur van je doelgroep.
Wanneer je denkt aan Tilburg en Breda, blijken ze behoorlijk verschillend, ook al liggen ze dicht bij elkaar. De een heeft meer hoogbouw en de ander is meer historisch, de een heeft een mooie binnenstad en de ander is meer cultureel actief, zo kent de een weer meer inkomen en lijkt de ander tegendraads en rauw. En kenmerkend, ze zijn allebei sociaal.
Aan al deze dingen dien je over na te denken wanneer je jouw zoekwoordonderzoek doet. Je klanten zijn verschillend en zo ook hun behoeftes.
Hoe kun je dus goed ranken in de lokale zoekresultaten? Het komt neer op drie dingen: nabijheid, relevantie en bekendheid.
Hetgeen waar je echt goed mee scoort in de zoekmachines zijn locatie gebaseerde pagina's. Zo wil je als kledingwinkel voor iedere vestiging een locatie pagina hebben. Neem als voorbeeld GENTS, zij verkopen herenkleding en hebben lokale pagina's voor alle retailers en hun locaties. Door dit te doen, ranken ze uitstekend lokaal en zorgt dit ervoor dat zij op termijn meer verkopen.
Met lokalisatie is het belangrijk om dit toe te passen binnen content. Neem de tijd om de cultuur van een stad te begrijpen, de provincie of regio, zoals ik aangaf in het voorbeeld met Tilburg en Breda.
Als je de mogelijkheid hebt, ga een stap verder door extra nadruk te leggen op de meest populaire lokale pagina's. Ga dan ook echt diep in op iedere pagina. Wees niet standaard. Laat iets meer zien dan simpelweg alleen de locatie, bedrijfsnaam en adres. Laat foto's zien, video's, blije klanten, praat over wat je te bieden hebt, je product of dienst, je voorraad, hoe gedetailleerder je wordt, hoe beter je presteert in de lokale zoekresultaten.
Ook wil je content creëren gebaseerd op het lokale nieuws, gebeurtenissen en verhalen die relevant zijn binnen je branche. Er is altijd wel iets in de buurt aan de hand, hier kun je prima gebruik van maken en content uit creëren. Bovendien zal het je helpen met hogere zoekresultaten.
Als roepende in de woestijn zijnde wil je hier nu niet content gaan maken, om het content maken. Het moet in relatie staan met je bedrijf en je ideale klant helpen.
Doet dit het niet, dan heb je jouw tijd verspilt.
Nu moet je jouw hoofdproduct of dienst opsplitsen in verschillende onderwerpen.
Neem als voorbeeld; je verkoopt zwembaden. Dan komt het neer op betonnen zwembad, opblaasbare zwembaden, zwembaden op maat, binnenzwembaden, landschaps-of infinity zwembad, zwembad reiniging, zwembad onderhoud, zwembadaccessoires, zwembad diepte en het kiezen van een zwembad.
Al dit soort onderwerpen.
Hoe gedetailleerder je wordt, hoe beter je zoekresultaten. Want dit laat Google zien dat je verstand hebt van zwembaden en je hierover nagedacht hebt. Want je breekt als ware ieder onderwerp op waar je content voor maakt, welke relevant is en belangrijk is voor mensen die een zwembad willen kopen.
Zodra je jouw content hebt gecreëerd en je dit hebt opgesplitst in verschillende onderwerpen waarvoor je de site optimaliseert, is er een weg om gemakkelijk je zoekresultaten of ranking te verbeteren.
En dat is gewoon door je gegevens achter te laten bij alle online bedrijvengidsen. Van openingstijden.nl tot apple.com, de lijst is eindeloos.
Ik ga je niet vervelen met de complete lijst, want de lijst heb ik hier al voor je klaarstaan met de juiste links erachter.
Dit helpt om lokaal beter gevonden te worden in Google. Dit kan ook handig zijn om te bekijken waar je al vermeld staat.
Volgende stap is om je webadres of URL goed leesbaar te maken. Plaats vooral geen nummers in je URL, probeer je URL's te vullen met woorden.
Mensen zoeken niet naar cijfers, ze zoeken naar woorden. Dat is waarom zoekwoorden belangrijk zijn.
In plaats van iets onbehulpzaam als "product-id-45898714445.html", maak liever onderscheid met je URL's en stop je zoekwoorden erin. Gebruikers zijn meer geneigd om op relevante links te klikken. Hoe meer de gebruiker klikt op je links, hoe hoger je zult ranken in Google. Een duidelijk webadres is hier het startpunt.
Nog een ding die je kunt doen, zodra je zoekwoorden in je URL hebt gestopt, ga je interne links toevoegen.
Wanneer je een pagina hebt over een landschapszwembad, de ander weer over zwembad diepte en je hebt een regio die op zoek is naar zwembaden, dan kun je links toevoegen. Google navigeert het web door te crawlen en crawlt je site pagina voor pagina, dat betekent dat ze ook je links volgen van pagina tot pagina. Plaats in je beschrijving van het landschapszwembad een link van zwembad diepte in een woord of zin.
Of juist weer andersom.
Zo help je jouw interne pagina's om beter te ranken.
Link ook diep binnen je site, in plaats van de hoofdpagina kies een specifieke pagina of plaatje. Zet je doel op zo’n 2 tot 4 links per 1500 woorden. Zo lang je pagina’s lang en gedetailleerd zijn kun je de bovengrens aanhouden. Zijn ze dat niet? Kies dan voor 1 of 2 links.
Externe links, zijn links die vertrouwen opbouwen.
Dit zijn links naar andere websites die naar je linken. Hoe meer links je hebt, hoe beter het is. Deze links zijn als stemmen tijdens de verkiezingen of een politiek debat. Hoe meer stemmen iemand heeft, hoe groter de kans dat diegene wint.
Op het web kijkt Google naar je SEO en ranking, gebaseerd op backlinks. Hoe meer links iemand heeft, hoe hoger je in de zoekresultaten naar voren komt. Want al die links zijn andere websites die voor je instaan.
Zoekmachines zeggen; dat wat anderen over jou zeggen is belangrijker is dan wat je zelf zegt.
Externe links geven meer waarde dan interne links. Zoals https://www.abc.nl linkt naar https://www.xyz.nl een hogere waarde heeft dan https://www.hallo.nl naar https://www.hallo.nl/ik-zeg-aaa.
Daarnaast, zorg ervoor dat je website beveiligd en versleuteld is.
Tegenwoordig kennen we veel beveiligingsproblemen die spelen. Door HTTPS beveiliging te hebben, ben je beter geschikt om hoger te ranken op de langere termijn.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee; het migratieproces hiervan kan een uitdaging zijn.
Zelfs als je site beveiligd is, moet je er zeker van zijn dat je site snel laadt. Hoe langzamer je site, hoe minder kans dat je terechtkomt in de zoekresultaten.
Gebruik hiervoor deze tool. Nu ben je klaar voor de start, want je hebt een supersnelle site die je gaat helpen met je ranking.
Dan is er schema markup. Hier is veel mee gemoed, want het zal je ranking gaan helpen.
Microdata of gestructureerde data wordt ook wel schema genoemd. Een type code dat zoekmachines het gemakkelijker maakt om je website te crawlen, te organiseren en weergeven van je content.
Verder zal ik je niet vervelen met de details van schema markup.
Want er zijn tonnen aan werkbladen hierover en wat beter is dan al die werkbladen, zijn de tools daarvoor. Deze helpen je schema markup toe te voegen aan je website.
Als je Google’s opmaakhulp voor het structureren van data gebruikt kun je gewoon je URL invoegen en alle elementen selecteren waar je schema markup voor wilt inzetten. Ben je een product gebaseerd bedrijf, evenement, of lokaal gebaseerd? Wat zijn de pagina’s waar je schema aan wilt toevoegen? Het laat je website zien en selecteer gewoon de elementen die je wilt markeren zoals hieronder.
Selecteer wat je ermee wilt doen, voor naam, afbeelding, adres of iets anders.
Het geeft je vervolgens een code terug, kopieer het, plak dit en zet het vervolgens op je website. Zo kun je W3C markup validation gebruiken om ervoor te zorgen dat je niets verkeerds doet.
Check het dubbel na en wees er zeker van dat het correct en schoon is.
Volgende wat je wilt doen, is naar Google Search Console gaan en je sitemaps op te geven zodat Google je site goed kan indexeren. Hiervoor krijg je een betere ranking voor terug.
Als je niet wilt dat bepaalde pagina’s worden geïndexeerd, kun je robots.txt gebruiken. Waarschijnlijk wil je dat niet, maar voor het geval dat je Google wilt blokkeren en mensen ervan wilt weerhouden dat bepaalde pagina’s worden weergegeven.
Met je site wil je er gewoon voor zorgen dat je een goede structuur hebt.
Je maakt interne links op, je hebt meerdere diepe lagen waar je terechtkomt met verschillende categorieën. Want die gaan je helpen in de zoekresultaten.
As je vervolgens niet opmerkt dat je ranking omhoog gaat, heb dan even geduld, geef het in ieder geval 3 tot 6 maanden.
Wat je ook kunt doen, ga naar Google Search Console en bekijk of er straffen zijn opgelegd, bekijk de handmatige acties. Als er geen problemen zijn gedetecteerd, dan is alles in orde. Bouw wat links, geef het wat tijd en dan ga je het snel beter doen.
Zo is er ook Voice Search.
Met Voice Search gaat het om micro-momenten. Met micro-momenten bedoelen we momenten wanneer je (impulsief) je smartphone pakt en een antwoord nodig hebt op een specifieke vraag.
Google kent vier van zulke type momenten: iets opzoeken, iets gaan doen, iets ontdekken, bekijken of kopen. Hier kun je op inspelen.
Conclusie
De kunst van het optimaliseren van SEO ligt in het herkennen van verschillen binnen je doelgroep om dit vervolgens toe te passen in on- en off-page SEO. Als je wilt dat wij al je lokale SEO voor je gaan doen, bekijk de site of laat het ons weten